Tábor, táborok

Segítünk eligazodni a táborok világában. Megtalálni a megfelelő tábort nem is olyan egyszerű feladat, mert a kínálat nagyon bőséges és egy kevésbé hozzáértő személy elveszik a részletekben. Egy két színes fénykép képes a laikus szülőt esetleg eltéríteni és olyan tábor mellett dönt, ami nem is az ideális a gyermekének.

Megtalálni az ideális táborozási lehetőséget gyermekednek nem lehetetlen, csak alaposan utána kell nézni, és körbe kell járni a témát.

A nyári táborok választását ne hagyd az utolsó pillanatra, mert akkor már a táborok nagy része betelt, és csak olyan táborokban tudják fogadni gyermeked, ami nem biztos, hogy optimális.

Különböző fiataloknak, különböző tábortípusok bizonyulhatnak a legjobb döntésnek. Fontos, hogy a tábor olyan élményeket adjon, amire az adott diáknak szüksége van, szüksége lehet.

Tábor, TáborTábor, TáborTábor, TáborTábor, Tábor

Mi is egy tábor pontosan?

 

A tábor rövidebb, vagy hosszabb időre felállított átmeneti szálláshely. A több napig tartó nyári iskolai kirándulások szálláshelyét is tábornak hívják. (forrás: wikipedia)

Összegyűjtöttük, hogy mi minden alapján lehet a kategorizálni egy tábort. Nézzük meg ezeket a szempontokat természetesen a teljesség igénye nélkül.

 • idény szerint
 • korosztály szerint
 • alvás módja szerint
 • időtartama szerint
 • tábor célja/ témája szerint
 • tábor helyszíne szerint
 • tudásszint szerint
 • régió szerint
 • ár szerint
 • szálláshely szerint

 

Idény szerint:

Az idény szerinti tábor arra utal, hogy melyik évszakban kerül a tábor megrendezésre. Azaz, tavaszi, nyári, őszi, vagy téli a tábor. A legtöbben a nyári táborozásokat ismerik, azonban sportolók esetében nagyon gyakran előfordul, hogy részt vesznek más évszakokban megrendezett táborokban is. Ez elsősorban a versenyekre való felkészülés végett fontos és hasznos. Ezekkel a táborokkal tudják a sportolók elérni, hogy egy adott időszakra elérjék azt a verseny formát, és azt a teljesítményt, ami a versenyen szükséges.

A legpreferáltabb idény a nyár természetesen. Hiszen akkor nincsen iskola, és a gyerekeket szükséges a nyári szünetben valahova tenni, szükséges valamilyen programot biztosítani a számukra.

 

Korosztály szerint:

Korosztály szerint bonthatjuk, gyermek és felnőtt táborokra.

Gyerek táborok: Ezeket is tovább kategorizálhatjuk az életkor alapján. Vannak óvodás korú, kis iskolás (általános iskolás), gimnazista korosztályú gyerekeknek táborok.  Számtalan tábor létezik, melyeknek célja különböző. Pl.: sport, kézművesség, művészet, nyelvtanulás, játék…

Felnőtt táborok: gyakran érezzük magunkat mi felnőttek úgy, hogy elég volt a sok munkából, jó lenne valami teljesen mást-újat csinálni-kipróbálni, valahol aktívan kikapcsolódni, esetleg éppen a kedvenc hobbyinkat intenzíven űzni legalább egy hétig. Pl.: a kedvenc táncunkat: salsa, baccata, vagy szertetnénk a saját belső békénkre koncentrálni és jógázni. Számtalanszor előfordul, hogy kreatívan alkotnánk valamit, és  szükségünk van néhány napnyi elvonulásra, alkotásra.  Manapság a felnőttek részére szervezett táborok is egyre elterjedtebbek. Számos tánc klub, sport klub, fitnesz klub, vagy akár kézműves körök is szerveznek a felnőtt korosztálynak táborozást. Az ilyen táborok nagyszerű alkalmak arra, hogy az ember el tudjon kicsit vonulni, vagy akár új barátságokat tud kötni, nem is beszélve a kalandokról és élményekről.

Alvás módja szerint:

Léteznek úgy nevezett “ott-alvós” táborok és a napközis táborok. Az alapvető különbség az, hogy az “ott-alvós” táborokban a gyerek szállást is kapnak, és a tábor ideje alatt nem kell hazamenniük, az éjszakát a táborban töltik. Ezeket a táborokokat többnyire általánosos iskolás korosztálytól, ott is a 3. évfolyamtól fölfelé szokták megszervezni. Kisebb gyerekeknél nagyon erőteljes még a szülők utáni vágy, és gyakran éreznek honvágyat, főleg esténként. Ezért az ott való alvás számukra még nem kényelmes és a kellemes nappali élményeket megkeseríti a honvágy és az esetleges esti sírdogálás. Ez pedig természetesen rossz érzést kel nem csak a gyermekben, de a szülőben is.

Napközis tábor: ez a tábor típus azt jelenti, hogy a fiatal reggel megy a táborba, és délután/ kora este végez, utána pedig hazamegy, vagy hazaviszik a szülei. Napi 8-9 órás elfoglaltságot jelent és ideális az óvodás és az általános iskola alsós évfolyamú gyerekek számára. Egyrészt azért, mert közösségben tölti az idejét a gyerek, a szülőnek nem kell szabadságot kivennie, és mégsem okok nehézséget a honvágy, hiszen este már a családdal töltheti az időt a gyerkőc.

 

Táborok Időtartam szerint:

A táborok hossza szerint is kategorizálhatunk.

Rövid táborok: ezek a 3-5 napos táborok. Ide sorolhatjuk a hosszú hétvégés verziókat. Amelyek első sorban óvodás korosztálynak, kisiskolás (1-2. osztályos) korúaknak szólnak. Vagy pedig olyan gyerkőcöknek, felnőtteknek vannak megrendezve, ahol a cél a három napos kikapcsolódás, vagy akár egy kurzus, edzőtábor keretei között egy téma, anyag intenzív megtanulása, elsajátítása.

Normál, átlagos hosszúságú táborok: 7 nap. Ezek általában az általános iskolás korosztályúaknak (3. évfolyamnál idősebb)  szólnak. Hétfőtől vasárnapi egy teljes heti elfoglaltságot jelentenek.

Hosszú táborok: 10 nap, vagy akár 2 hetes táborok. Ezek gyakran sport táborok, vándor táborok… És jellemző, hogy idősebb korosztály számára vannak megszervezve, ahol már nem jelent gondot a honvágy, és képesek egy hétnél hosszabb időt az otthontól távol eltölteni a fiatalok.

 

Tábori helyszín szerint:

Létezik két féle kategorizálás a tábor helyszín szerint.

Fix helyes tábor: olyan táborok, ahol a gyerekek fixen, egy szálláson töltik el a tábori időt, és a programokon ott, illetve a szállás környékén vesznek részt. Minden este ugyan ott alszanak, és nem váltogatják a szállásukat.

Vándor tábor: olyan táborok, ahol nincsen fix szállásuk a táborozóknak. A vándor tábor során minden nap vándorolnak, és minden este új helyszínre érkeznek meg. A vándor táborok idősebb gyerekeknek szóló, kihívást és változatosságot rejtő táborok. Hiszen kalandos egy nagy táskával a hátukon kirándulni, nomád módon az út szélén leülve ebédelni, rejtett hegyvidéki utakat bebarangolni és minden este egy új helyszínre megérkezni. Ezek a táborok kifejezetten fejlesztik a táborozók állóképességét és izomzatát, hiszen napi több órán át kirándulnak nagy hátizsákkal a hátukon (ami sokszor még egy felnőttnek is szép teljesítmény). Valamint fejleszti a fiatalok kitartását és fegyelmezettségét a cél elérése érdekében.

Táborok céljai/ témái szerint:

Tábor választás során érdemes megnézni, hogy mi a célja egy tábornak, mi az az érték, amit a gyerek/ felnőtt megkap az eltöltött hét során, ami fejleszti őt. Érdemes a tábor célját összhangba hozni gyermeked céljával. A kettőnek passzolni kell, hogy biztosan jól érezze magát a táborban. Egy tábornak számtalan célja lehet. A teljesség igénye nélkül párat összegyűjtöttünk.

Sport táborok:

az ilyen táborok célja, hogy egy adott sportágat a táborozó megismerjen, vagy akár szinten tartsa (ha már űzi azt a sportot), vagy, hogy még magasabb szintre jusson abban a sportban. Az ilyen táborokban képzett edzők a felügyelők, akik tudásukat átadva fejlesztik a fiatalokat. Az edzőtáborokban a napi programok nagy részét az edzések teszik ki. Gyakori, hogy napi 2-6 órányi edzésen vesznek részt a fiatalok. Délelőtt, délután és még akár este is edzéseik vannak. Pl.: tánc tábor, lovas tábor, jóga tábor, kosárlabda tábor, akrobatika tábor, horgász tábor, úszó tábor, tenisz tábor….

Nyelvi táborok:

az ilyen táborok célja, hogy egy adott nyelvet a táborozó megismerjen, vagy akár szinten tartson (ha már tanulta korábban), vagy, hogy még magasabb szintre jusson annak a nyelvnek a használatában. A nyelvi heteket nyelvtanárok tartják, akik többnyire magasan képzett, kompetens személyek az adott nyelv területén. Számos játékos nyelvi feladat, szituációs gyakorlat segíti a tanulóknak az adott nyelv elsajátítását.  Pl.: angol, német, orosz, olasz… tábor

Kézműves táborok:

az ilyen táborok célja, hogy a táborozó alkosson, teremtsen, készítsen valamit. Mind a gyerekekben és a felnőttekben megvan az igény az alkotásra, a teremtésre. Az ilyen táborok nyugodt, esztétikus szép természeti környezetben vannak megszervezve többnyire, amely inspirálja és motiválja a táborozókat az alkotásban. Pl.: rajz tábor, agyagozó tábor, varró-hímző tábor, festő tábor…

Tánc táborok:

az ilyen táborok célja, hogy egy adott tánc műfajt  a táborozó megismerjen, vagy akár szinten tartson (ha már űzi azt a táncot), vagy, hogy még magasabb szintre jusson benne. Az ilyen táborokban képzett edzők, táncoktatók a felügyelők, akik tudásukat átadva fejlesztik a fiatalokat. A tánc táborokban a napi programok nagy részét az edzések, tánc órák teszik ki. Gyakori, hogy napi 2-6 órányi edzésen vesznek részt a fiatalok, reggel, délután és este. A tábor végén gyakran bemutatják a héten megtanult új fellépő koreográfiákat a szülőknek, vagy akár az utolsó esti tábortűz mellett a többi táborozónak. Az alábbi tánc táborok gyakoriak: Pl.: modern tánc tábor, hip hop tábor, rock and roll tábor, salsa tábor, zumba tábor

A tánctáboroknál gyakran előfordul, hogy nem csak a tánc műfaj alapján történik a kategorizálás, hanem a tudásszint szerint. Lehet kezdő, haladó, versenyző, profi…. elnevezésű a tábor. Ezt fontos figyelembe venni, a táborhét kiválasztás előtt. Fontos, hogy a megfelelő tudásszintű táborba fizesd be gyermekedet, azért, hogy a lehető legjobban tudjon fejlődni és sikerélményhez jusson.

Régió szerint:

Kategorizálhatjuk a táborokat régió/ elhelyezkedés szerint. Ez arra utal, hogy a tábor hol helyezkedik el, merre található földrajzilag. Belföldön, vagy külföldön. Ha belföldön, akkor az országon belül melyik régióban.

Itthon a legelterjedtebb táborozási helyszínek: Tábor a Balatonon, Tábor a Velencei tónál, Tábor Budapesten

 

Szálláshely szerint:

A táborok minőségét és  befogadó képességét nagyban meghatározza a tábor helyszíne.

Kempingek , sátorozás: Ezek többnyire olcsóbban elérhető tábor helyszínek, ahol a táborozók sátrakban szállnak meg és közösségi vizes blokkok állnak rendelkezésre a tisztálkodáshoz.

Ifjúsági tábor: ezek többnyire olcsóbban elérhető tábor helyszínek, az Önkormányzatok által fenntartott táborok. Nagy létszám befogadására képesek. Vannak benne közösség terek, helységek, sportpályák… , ahol a fiatalok  közösség programokon vehetnek részt.

apartmanházak: Ezek már minőségi, drágább helyszínek, legtöbbször minden szoba külön fürdőszobával rendelkezik. Idősebb korosztály számára szerveznek ilyen helyszínt.

szálloda: többnyire felnőtteknek megrendezendő táborokhoz bérelnek ki szállodai szobákat. Ez magas minőséget nyújt a vendékeknek.

A táborok kategorizálás a fentieken kívül számos más szempont szerint is megtörténhet.

 

Tábor, TáborTábor, Tábor

 

Hasznos tippek táborozás előtt, alatt és közben. Kicsit másképp.

 • Fontos, hogy kérdezd meg a gyermekedet, hogy mi az a témakör, ami érdekli, ami felé van affinitása és érdeklődése. Mi az, ami őt lázba hozza, amivel kapcsolatban szívesen elöltene egy hetet. Nem megoldás, ha szülőként Te döntesz gyermeked helyett. És a saját nézőpontod és elgondolásod alapján eldöntöd, hogy gyermekednek mi a jó. Add meg neki a beleszólás lehetőségét, hogy hozzá tudjon szólni a táborok kiválasztásához. Hiszen ő lesz az, aki ott lesz, aki részt vesz a programokon egy-héten át, vagy akár hosszabb időn keresztül. Fontos, hogy jól érezze magát és élményeket szerezzen. Ha azt érzi, hogy ő is részese lehet a tábor kiválasztásában, akkor nem fogja kényszerként megélni, és örömmel fog menni. A tábor kiválasztás legyen közös döntés.
 • Fogalmazd meg gyermekeddel együtt, hogy milyen számotokra az ideális tábor. Mit vársz el egy tábortól, akár helyszín, időpont, program, közösség, tábori szabályok… tekintetében. Amikor keresed az ideális tábort, akkor ezekre a szempontokra kérdezz rá a tábor szervezőnél, ha már sikerült leszűkítened a táborok listáját. Akkor fogod megtalálni az ideális táborozást gyermekednek, ha megvan a fejedben a kép arról, hogy milyen egy ideális tábor számodra. Mindenki számára más az ideális.
 • Ne ess abba a hibába, hogy a saját életed erőlteted gyermekedre, és olyan táborba küldöd őt, amilyenbe Te nem jutottál el. Mondván, hogy „Nekem nem volt rá lehetőségem, legalább a gyermekemnek legyen!”. Mielőtt ilyen döntést hozol, kérdezd meg őt, hogy vágyik –e egyáltalán egy ilyen, általad választott táborba menni.
 • Engedd meg gyerekednek, hogy ő maga pakoljon be! Miután bepakolt, akkor nézd át, hogy minden fontos dolgot eltett-e. Ne vetesd ki vele azt, ami szerinted nem fontos, de szerinte az. Hagyd meg, hogy ez az ő döntése legyen. (nyilván az ésszerű határok között).
 • Írj gyermekednek egy kedves kis meglepetés üzenetet, amit rejts el a bőröndjében a ruhák között! Amikor a tábori szálláson majd kipakol, örülni fog egy kis hazai kedvességnek! 🙂
 • Állapodj meg gyermekeddel, egyezzetek meg abban, hogy milyen szabályokat szükséges, hogy betartson gyermeked a táborban.  Ne azt érezze, hogy tiltás, hanem adj neki realitást, hogy ez miért fontos. Amikor ezt ő is megérti, és egyet tud vele érteni, akkor már nem kényszer, vagy tiltás lesz a számára, hanem egy közös megegyezés. Pl.: nem iszik alkoholt, és nem próbálja ki a cigarettázást még akkor sem, ha kínálják a barátai.
 • Ne hívogasd állandóan! Adj neki teret és szabadságot! Érdemes gyermekeddel a tábor előtt megbeszélni a telefonálási szokásokat. Pl mehr tipps hier.: minden este 6-7 között ő hív fel 10 percre. Ez legyen közös megegyezés a gyermekeddel, amivel ő is egyet tud érteni.
 • Beszéld meg gyermekeddel, hogy készítsen miden nap fotókat, és küldje el Neked. Így jobban és könnyebben el tudod képzelni, hogy merre is jár. Ráadásul a fotókból később lehet albumot készíteni, vagy akár fotókat összefűzve videó anyagot készíteni.
 • Jó megoldás, hogy a gyermeked ne menjenek egyedül. Érdemes, hogy a kiválasztott táborba szervezd be a barátnőjét, osztálytársát…. a hozzá közelebb álló gyerekekkel közösen induljon a nyári táborozás kalandjára.
 • Ha ez semmiképp sem adott, akkor szervezzük úgy, hogy a gyereknek legyen lehetősége előzetesen betekinteni a tábor mindennapjaiba. Találkozzon például a tábor előtt a táborvezetővel, beszélgessenek és tudjon kérdéseket feltenni. Ha eloszlatjuk a félelmeit, akkor látni fogja, hogy jó helyen van és nincs mitől tartania.
 • Előfordul, hogy nem is a gyerek, hanem a szülő az, aki nem tudja igazán elengedni a gyereket, aki túlzottan félti és óvja mindentől. Ilyekor a szülők elképzelnek minden félét, hogy mi történik, vagy mi lesz akkor, ha az ő kis csemetéje pár napra elmegy. A gyerekeknek jó az érzékelése, és ők ezt megérzik, még akkor is, ha a szülő ezt leplezni próbálja. Bízzunk meg saját gyermekünkben, és abban, hogy épelméjű döntéseket tud hozni, és nem keveri magát bajba.
 • A táboroztatásnál jó módszer lehet a szülők részéről, hogy a gyereket először csak rövidebb időszakokra engedik el, aztán később egyre lehet növelni ezt az időtartamot, amely végül akár egy hetes is lehet. És ebben nagy segítséget adhatnak a gyerek barátai, társai.
 • A szülői félelmek és aggodalmak legtöbbször a hiányos tudásból erednek, abból hogy nincsen adatuk valamiről, ezért betöltik az űrt, valamilyen hallott, vagy kitalált információval. Ezt kezeld szülőként azzal, hogy vagy gyermekeddel beszélsz a tábor alatt, vagy a tábor szervezővel, aki segít majd eloszlatni a kétségeidet, és valós adatokat ad számodra.
 • Fontos, hogy ha gyermeked valamilyen csínytevésbe mégis belekeveredett a táborozás során, és ezt el meri mondani neked, akkor ne szidd meg. Köszönd meg, hogy bevallotta neked, és nyugtázd őt, hogy vállalta a csínytevésért a felelősséget. Nem megoldás a szidás és a büntetés. Beszéld át vele addig a dolgot, amig képes saját magától belátni, hogy helytelen volt a cselekedete és ránéz arra, hogy nem érdemes ilyet elkövetni újra.

 

Tábor, TáborTábor, TáborTábor, TáborTábor, Tábor

 

Nézzük meg, hogy milyen előnyei, milyen rövid és hosszú távú pozitív hatásai vannak a táborozásnak:

 

 • A nyári táborozás élménye szinte semmi máshoz nem hasonlítható, csodálatos, új élményeket tud szerezni gyermeked.
 • A gyerekek kiszakadnak az iskolai, otthoni…. környezetből, és nagyon sokat nevethetnek, szórakozhatnak, feltöltődhetnek.
 • Közösségben van gyermeked, új embereket ismer meg, új barátságokat tud kötni.
 • A táborok során, az új szituációkban és új emberek között  új ismereteket tud szerezni.
 • Jobban megismeri a világot. Bővül a látókore.
 • A táborban elért sikerek, eredmények (akár sportolás, vagy játékok során…) növelik a gyermeked önbizalmat, magabiztosságát.
 • Önállóságot tanul gyermeked, mert a tábor egy olyan hely, ahol saját maga megtapasztal új helyzeteket, eseményeket, problémákat, amelyeket neki ott a táborban, segítség nélkül, önállóan kell megoldani. Ezáltal megtapasztalja gyermeked, hogy ő  képes helyzeteket egyedül is megoldani.
 • Fejleszti gyermeked valamilyen képességét (pl. nyelvtudás, sport, tánc,  kézművesség…..)
 • Nem unatkozik otthon egyedül.
 • Nem állandóan a nagyszülőkre van bízva, hanem korabeli fiatalokkal lehet együtt.
 • Nem kell a szülőnek minden hétre szabadságot kivenni a nyáron.
 • A szülőknek is pozitív, mert a „felszabaduló idő”, egy olyan lehetőség, hogy a szülők közös élményeket szerezzenek, a saját párkapcsolatukat tudják építeni. Ez egy olyan szituáció, ahol mindenki nyer. A szülőnek is nagy lehetőség, ha a gyerek önállóságot tanul a táborban, fejlődik.
 • A kapcsolatok elmélyülésére is pozitívan hat. Később, amikor a gyermeked visszakerül az óvodába, iskolába ősszel, akkor a hatása akkor is megmarad és az ottani együttműködést is jobbá teheti.
 • Új tájakat, helyeket tud megismerni, megfigyelni.
 • A nyári tábor egy olyan hely, ahol különféle szabályokat be kell tartani és meg kell tanulni a közösségi viselkedést, amit később át lehet emelni a családi életbe is akár.
 • A táboroknak akár önismereti hatása is lehet. A tábor alatt a gyermek távolabb kerül a szülőktől, ezáltal kikerülnek a szülők véleményformáló hatás alól, és képesek lesznek a saját véleményüket kialakítani, mindenféle szülői befolyás nélkül.
 • A közösségi lét,  és a csapatmunka fejleszti a kommunikációs készségeket. Megtanul jobban kommunikálni, és kifejezni saját magát sokkal könnyebben.
 • A gyermek érzi, hogy tartozik egy közösségbe, a valahova való tartozás érzése pozitívan hat rá.
 • A szabadtéri nyári tábor, sport tábor jót tesz az egészségnek mind fizikailag és mind lelkileg.