Edzőtábor

 

Sokan, amikor meghallják az edzőtábor szót, rögtön valamilyen kő kemény, „kiképző” táborra gondolnak, ahol a gyerekek keményen, verítékes homlokkal edzenek. De vajon messze vannak az igazságtól?   Valójában mi a különbség egy edzőtábor és egy sport tábor között, legyen az akár tenisz, úszó, vagy tánctábor?  

Segítünk egy világos nézőpontot kapni az edzőtáborok témakörével kapcsolatban. Ezért górcső alá vettük az edzőtábor kérdéskört.  

Az edzőtábor alatt általánosságában azokat a szervezett heteket értjük, amikor egy hétig (lehet hosszabb is), nagyon intenzíven egy adott sportág eredményes űzéséhez szükséges gyakorlatokat végzik a sportolók edzők felügyelete mellett. Az edzőtábor ideje alatt a sportolók a tábor helyszínén laknak. És a cél: minél eredményesebb, erősebb, minél jobb képességű legyen a saját sportágában a hét végére.

A szállás lehet akár egy ifjúsági szálló, ifjúsági tábor, esetleg apartmanház. A hotel kevésbé gyakori szállás forma erre a célra. Edzőtáborba mehetnek profi, hivatásos versenyzők, és olyan ifjak is, akik frissen kezdtek el egy sportot űzni. Természetesen, a legtöbb esetben tudásszint szerint (kezdő, haladó, versenyző) vannak a táborok kialakítva, vagy táboron belül elkülönítenek kisebb csoportokat annak érdekében, hogy mindenki a saját tudásának megfelelő képzést kapja.  

Egy edző táborban, az élet hangsúlyosan az adott sportág körül forog. A helyszín úgy van kialakítva, ami megfelelő a gyakorlati feladatok elvégzéséhez. Napi szinten vannak az edzések, délelőtt, délután és akár este is. Összességében napi 3-5 óra edzés teljesen reális. A szabadidőben pihenés van. Ennek könnyített verziója, a napközis sport tábor. Ahol szintén edzéseken vesznek részt a gyerekek, de kisebb mennyiségben és a program kiegészül játékokkal és kézműves foglalkozásokkal.   Egy edzőtábor nagyon sok pozitív hatással van a sportolóra. Nézzünk meg ezek közül párat.

 

A cikk folytatása a termékek alatt olvasható.

Lássuk az edzőtábor pozitív hatásait:

 

Fejleszti a sportolók kitartását:

A sport határozottan kitartásra és akaraterőre neveli a gyerekeket. A fiatalok megtanulnak az edzéseken kitartóan, és állhatatosan dolgozni a céljuk elérése érdekében. Erősödik a jellemük és az elszántságuk. Egy stabil, becsületes és lelkiismeretes személyiség tud kialakulni  a sportoláson keresztül.  

 

Okozóvá válik:

Milyen egy okozó személy? Tudatosan felelősséget vállaló, aki azt teszi, ami a szándékában áll, és eléri azt a helyzetet, állapotot, eredményt, amit eltervezett. (forrás: wikiszótár). Egy sport ember nem várja, hogy „majd csak lesz valami”, hanem tesz azért, hogy változást, eredményt érjen el. Ő okozza a sikereit, fejlődését nem pedig mástól várja. Ez a képesség az élet számtalan terüeltén kincset ér.  

 

Fejlődik a kontrollálási képességük:

A kontroll az irányítás képessége, amellyel egy személy akarata, szándéka szerint mozgásokat, változásokat irányít. Számtalan feladatot kapnak a táborban, melyek egy részét csapatban, másik részét önállóan, vagy párban kell elvégezniük. Ezáltal fejlődik a társuk, és saját maguk kontrollálásának képessége. A gyakorlati feladatok egyik fontos célja a sportoló kontrolljának növelése. Ez nem csak a sportolás során, de az élet minden területén nélkülözhetetlen képesség.  

 

Energiával tölti fel a sportolót:

A sport és a közösség, a közös célok hatalmas energiát adnak. Közös realitása van az edzőtáborban az edzőknek, és a sportoló társaknak, ami nagy affinitást eredményez közöttük, növeli a kommunikácós képességüket. A közösség ereje és a közös realitás által jól érzik magukat, a közös cél felpörgeti őket, és tele lesznek energiával.  

 

Mély barátságokat tudnak kialakítani:

Az edző táborban eltöltött közös idő, a közös realitás életre szóló barátságokat tud kialakítani. A táborban a közös „küzdések”, egymás segítése, támogatása egy közös cél által vezérelve erőteljes kötelét tud kialakítani a sportolók között.  A sportolás egy közösséget teremt, ezáltal a fiatalok megtanulják, milyen egy csapatban másokkal együtt dolgozni, és közösen megküzdeni a célokért.  

 

A versenyszezonban eredményesebbek lesznek:

Az edzőtáborok nem titkolt célja sokszor a versenyre való felkészülés, a versenyforma elérése. Egy edzőtábor nagyon jól meg tudja alapozni a versenyformát és felkészíti a sportolót a versenyre.  

 

A sport célt ad és gyermeked mozgásban tartja:

Cél nélkül az ember tétova, bizonytalan, és hajlamos a semmittevésre. A teljesítmény javulása, egy verseny megnyerése lehet olyan cél, ami a gyereket mozgatja, motiválja és cselekvésre sarkallja. A mai világban nagy kincs, ha gyermekünknek egyéb motivációja is van, mint a legújabb telefon, ipad megszerzése.  

 

Fittség elérése, fizikum fejlődése:

Az edzőtáborban intenzíven, nagyon változatos erősítő, állóképesség fejlesztő gyakorlatokat végezhetnek a sportolók. (Az állóképesség a szervezet elfáradással szembeni ellenálló képességét jelenti.) A folyamatos terhelés az edzés során, a gyakorlatok újbóli elvégzése, valamint az aerob jellegű feladatok, mind fejlesztik a sportágat űző fizikumát. A feladatok természetesen sportágól függően változnak. A változatos feladatokkal szinte minden izomcsoportot remekül lehet fejleszteni. Sokszor a gyerekek számára ez észrevétlenül történik, ha játékos formában hajtják végre, akár sorversenyek, fogójátékok formájában. Egy hét tábor után látványos eredmény érhető el a csemeténk fizikai megjelenésében és teljesítményében.   A teljesség igénye nélkül láthatjuk, milyen nagy értéket képvisel egy edzőtábor egy gyermek életében. Illetve, hogyan járul hozzá ahhoz, hogy gyermekünk egészséges és jó képességekkel rendelkező fiatal, majd stabil, céltudatos felnőtté váljon.  

Jó táborozást kívánunk! 🙂