Hasznos tippek, tanácsok táborozás előtt, táborozás alatt és közben. 

 

Összegyűjtöttünk néhány új nézőpontot, amely hasznos lehet a táborozás előtt, akár a szülőknek, akár a csemetéknek. 

 

 • Fontos, hogy kérdezd meg a gyermekedet, hogy mi az a témakör, ami érdekli, ami felé van affinitása és érdeklődése. Mi az, ami őt lázba hozza.  Nem jó megoldás, ha szülőként Te döntesz gyermeked helyett. És a saját nézőpontod és elgondolásod alapján eldöntöd, hogy gyermekednek mi a jó. Add meg neki a beleszólás lehetőségét, hogy hozzá tudjon szólni a táborok kiválasztásához. Hiszen ő lesz az, aki ott lesz, aki részt vesz a programokon egy-héten át, vagy akár hosszabb időn keresztül. Fontos, hogy jól érezze magát és élményeket szerezzen. Ha azt érzi, hogy ő is részese lehet a tábor kiválasztásában, akkor nem fogja kényszerként megélni, és örömmel fog menni. A tábor kiválasztás legyen közös döntés.

 

 • Fogalmazd meg gyermekeddel együtt, hogy milyen számotokra az ideális tábor. Mit vársz el egy tábortól, akár helyszín, időpont, program, közösség, tábori szabályok… tekintetében. Amikor keresed az ideális tábort, akkor ezekre a szempontokra kérdezz rá a tábor szervezőnél, ha már sikerült leszűkítened a táborok listáját. Akkor fogod megtalálni az ideális táborozást gyermekednek, ha megvan a fejedben a kép arról, hogy milyen egy ideális tábor számodra. Mindenki számára más az ideális.

 

 • Engedd meg gyerekednek, hogy ő maga pakoljon be! Miután bepakolt, akkor nézd át, hogy minden fontos dolgot eltett-e. Ne vetesd ki vele azt, ami szerinted nem fontos, de szerinte az. Hagyd meg, hogy ez az ő döntése legyen. (nyilván az ésszerű határok között).

 

 • Írj gyermekednek egy kedves kis meglepetés üzenetet, amit rejts el a bőröndjében a ruhák között! Amikor a tábori szálláson majd kipakol, örülni fog egy kis hazai kedvességnek! 🙂

 

 • Állapodj meg gyermekeddel, egyezzetek meg abban, hogy milyen szabályokat szükséges, hogy betartson gyermeked a táborban.  Ne azt érezze, hogy tiltás, hanem adj neki realitást, hogy ez miért fontos. Amikor ezt ő is megérti, és egyet tud vele érteni, akkor már nem kényszer, vagy tiltás lesz a számára, hanem egy közös megegyezés. Pl.: nem iszik alkoholt, és nem próbálja ki a cigarettázást még akkor sem, ha kínálják a barátai.

 

 • Ne hívogasd állandóan! Adj neki teret és szabadságot! Érdemes gyermekeddel a tábor előtt megbeszélni a telefonálási szokásokat. Pl.: minden este 6-7 között ő hív fel 10 percre. Ez legyen közös megegyezés a gyermekeddel, amivel ő is egyet tud érteni.

 

 • Beszéld meg gyermekeddel, hogy készítsen miden nap fotókat, és küldje el Neked. Így jobban és könnyebben el tudod képzelni, hogy merre is jár. Ráadásul a fotókból később lehet albumot készíteni, vagy akár fotókat összefűzve videó anyagot készíteni.

 

 

 • Jó megoldás, hogy a gyermeked ne menjenek egyedül. Érdemes, hogy a kiválasztott táborba szervezd be a barátnőjét, osztálytársát…. a hozzá közelebb álló gyerekekkel közösen induljon a nyári táborozás kalandjára.

 

 • Ha ez semmiképp sem adott, akkor szervezzük úgy, hogy a gyereknek legyen lehetősége előzetesen betekinteni a tábor mindennapjaiba. Találkozzon például a tábor előtt a táborvezetővel, beszélgessenek és tudjon kérdéseket feltenni. Ha eloszlatjuk a félelmeit, akkor látni fogja, hogy jó helyen van és nincs mitől tartania.

 

 • Előfordul, hogy nem is a gyerek, hanem a szülő az, aki nem tudja igazán elengedni a gyereket, aki túlzottan félti és óvja mindentől. Ilyekor a szülők elképzelnek minden félét, hogy mi történik, vagy mi lesz akkor, ha az ő kis csemetéje pár napra elmegy. A gyerekeknek jó az érzékelése, és ők ezt megérzik, még akkor is, ha a szülő ezt leplezni próbálja. Bízzunk meg saját gyermekünkben, és abban, hogy épelméjű döntéseket tud hozni, és nem keveri magát bajba.

 

 • A táboroztatásnál jó módszer lehet a szülők részéről, hogy a gyereket először csak rövidebb időszakokra engedik el, aztán később egyre lehet növelni ezt az időtartamot, amely végül akár egy hetes is lehet. És ebben nagy segítséget adhatnak a gyerek barátai, társai.

 

 • A szülői félelmek és aggodalmak legtöbbször a hiányos tudásból erednek, abból hogy nincsen adatuk valamiről, ezért betöltik az űrt, valamilyen hallott, vagy kitalált információval. Ezt kezeld szülőként azzal, hogy vagy gyermekeddel beszélsz a tábor alatt, vagy a tábor szervezővel, aki segít majd eloszlatni a kétségeidet, és valós adatokat ad számodra.

 

 • Fontos, hogy ha gyermeked valamilyen csínytevésbe mégis belekeveredett a táborozás során, és ezt el meri mondani neked, akkor ne szidd meg. Köszönd meg, hogy bevallotta neked, és nyugtázd őt, hogy vállalta a csínytevésért a felelősséget. Nem megoldás a szidás és a büntetés. Beszéld át vele addig a dolgot, amig képes saját magától belátni, hogy helytelen volt a cselekedete és ránéz arra, hogy nem érdemes ilyet elkövetni újra.

Jó táborozást kívánunk! 🙂

Tábor ajánlatok itt!