Tánctábor

 

Nyaranta különböző tábor típusok közül tudnak a szülők és csemetéik választani. Lovas, kézműves, fotó, művészi tábor…. ezer féle lehetőség áll rendelkezésünkre, amelyekből nem is olyan egyszerű kimazsolázni a megfelelőt. Most górcső alá vettük a tánctábort. Nézzük meg, hogy egy tánctábor mennyi pozitív hatással és előnnyel van a gyermekek hosszú távú fejlődésére.  

A cikk folytatása a termékek alatt olvasható.

 

 

Tánctábor kínálatunk:

A tánctábor pozitív hatásai és előnyei:  

 

Ritmus érzék fejlődése:

A zene roppant fontos szerepet játszik minden ember életében. Kutatások igazolják, hogy már a magzatokra is jótékony hatása van. Az újszülöttek, babák hamar felismerik a ritmusokat és különböző mozdulatokat végeznek rá. Egész életünket végigkíséri a zene. A zenére történő mozgás megtanít kifejezni az érzelmeinket. A tánc foglalkozás során különböző ritmusú zenékre táncolnak a fiatalok. Az edzők eleinte tapsos, mondókás, kopácsolós ritmus gyakorlatokat végeznek a táncolni tanulókkal, hogy segítsék a ritmus érzékelését. Ezután a táncoktatók tapsolással segítik a ritmus meghallását, miközben táncolnak a gyerekek, amely támpont a fiataloknak a zenére történő mozgás során. A ritmus folyamatos érzékelés, hallása fejleszti a gyermekek ritmus érzékét. Idővel képesekké válnak minden zene ritmusát érzékelni és megfelelő ritmusban tudják a koreágráfiát az adott zenére eltáncolni.  

 

Előadás mód, önbizalom fejlődése:

A táncolás pozitívan hat a gyerkőcök önbizalmára. Minél könnyedebben, és szebben képesek eltáncolni a tanult koreográfiát, annál bátrabbak és magabiztosabbak lesznek. Az edzőtől, a szülőktől, táncostárstól érkező pozitív megerősítések az önbizalom kialakításában elengedhetetlenül fontos szerepet játszanak. Ezt kiegészíti az, hogy a fellépéseken, versenyeken keresztül a gyakorolják a színpadi kiállást, szereplést, és hozzászoknak ahhoz, hogy a közönség nézi őket. Ezáltal nyitottabbak, magabiztosabbak és sugárzóak lesznek.  

 

Fejleszti a gyerekek kitartását:

A táncolás, úgy, mint számtalan más sport, kitartásra neveli a gyerekeket. A fiatalok megtanulnak az edzéseken kitartóan dolgozni a céljuk elérése érdekében. Erősödik a jellemük és az elszántságuk. Egy stabil, becsületes és lelkiismeretes személyiség tud kialakulni  a táncoláson, sportoláson keresztül.  

 

Javíthatja a memóriát:

Táncórákon a fiatalok koreográfiakat tanulnak meg. Mozdulatokat, lépéseket kell memorizálniuk, pontosan melyik mozdulat, mi után következik. Eleinte másolják a táncoktató mozdulatait, ezért az oktatónak is szükséges táncolni a gyerekekkel együtt. Idővel azonban kialakul az a képességük, hogy önállóan, „saját fejből” kössék össze a mozdulatokat a helyes sorrendben, és táncolják le a koreográfiát. Ez nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem fokozatos, és némi időt vesz igénybe. Azonban, ezt a képességet a gyerekek nem csak a táncolás során, hanem az iskolában és az élet számos más területén is tudják használni és kamatoztatni.  

 

Lelki egyensúly, harmónia:

A tánc, a zene és a közösség segíthet csökkenteni a tanév során a gyerkőcökben felgyülemlett feszültséget, idegességet. Hiszen az iskolában év közben őket is sok hatás éri, amely feszültséget, stresszt kelt bennük. A jó közösség, táncolás és a zene kísérete pozitívan hathat a mentális egészségükre. Sokkal kiegyensúlyozottabb lehetnek, ha rendszeresen táncolunk. Egy tánctáborban napi több órát táncolnak a táborozók, ezért ez a fajta tábor, sokkal kiegyensúlyozottabbá teszik a csemetéket.  

 

Új barátokat szerezhetnek:

A tánctábor tökéletes hely lehet arra, hogy gyermekeink új ismerősöket, új barátokat szerezzenek maguknak. Könnyen tudnak új barátságokat kötni, hiszen a tánc közös realitás a társaikkal kapcsolatban. Ezáltal könnyebben tudnak egymással kommunikációt kezdeményezni.   Segíthet megelőzni az egyedüllétet és a magány kialakulását. Ettől pedig boldogabbnak érezhetik magukat. A táncolás közösséget teremt, ezáltal a fiatalok megtanulják, milyen egy csapatban másokkal együtt dolgozni, és közösen megküzdeni a célokért.  

 

Szép izomzat, elegáns tartás:

Táncosoknál a szép tartás elengedhetetlen, hiszen minden mozdulat, ezáltal válik esztétikussá. A szép tartás erősíti a hátizmokat, és magabiztosságat sugároz. Táncolás során szinte minden izomcsoportot remekül lehet fejleszteni. Sokszor a gyerekek számára ez észrevétlenül történik, ha játékos formában hajtják végre, akár sorversenyek, fogójátékok, vagy rögtönzött „tánc író verseny” formájában.  

 

Állóképesség fejlődése:

A táncolás fejleszti a fiatalok állóképességét. Az állóképesség a szervezet elfáradással szembeni ellenálló képességét jelenti. Az edzőnek sok mindent figyelembe kell vennie a terhelés megtervezésekor. A gyermek korát, nemét és képességeit. A folyamatos terhelés az edzés során, a koreográfiák újra és újra táncolása, valamint az aerob jellegű feladatok, mind fejlesztik a táncos állóképességét.  

 

Fogyhat tőle gyermeked:

A mai mozgásszegény világban, a gyerekek a tv, telefon és számítógép korláti közé szorultak be, ezért egyre kevesebbet sportolnak. Főleg rendszeresen. Akaratlanul is felszalad pár plusz kiló a gyerekekre is, főleg, ha emellett az egészséges táplálkozás sincs bent a szokások között. A táncolás egy aktív, aerob mozgásforma, amely szórakoztató és észrevétlenül szabadulhat meg gyermekünk a néhány fölösleges kilótól. Ugyanolyan hatékony lehet, mint például a futás, azonban egy gyermek számára ez sokkal élvezetesebb. A tánc táborban naponta több órányi táncfoglalkozás van, amely kifejezetten elősegítheti gyermekünk testének alakulását. Egy ilyen tábor számtalan pozitív hatást fejthet ki gyermekedre, ezért érdemes a többi nyári tábor közé legalább 1 hét tánc tábort is beiktatni. Nem fogja megbánni! 🙂  

 

Jelentkezz tánctáborba! 🙂